BNG Nieuwe Theatermakers Prijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

BNG Cultuurfonds logo kleur groot.jpg

Informatie

De BNG Nieuwe Theatermakers Prijs wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende theatermaker van het seizoen. Zij ontvangen € 45.000 waarmee een nieuwe voorstelling gemaakt kan worden.

Het BNG Cultuurfonds werkt hiervoor samen met Nederlands Theater Festival. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt er niet langer een voorselectie plaats. Makers die in het betreffende seizoen met een voorstelling op tournee zijn kunnen bij verrassing worden genomineerd. Het geldbedrag dat de winnende theatermaker ontvangt is bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling, die een jaar later tijdens het Nederlands Theater Festival in première zal gaan en vervolgens op tournee gaat.

Winnaar 2015

Het Vlaams-Nederlandse collectief BOG. is de winnaar van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2015 voor de voorstelling "MEN. de mening herzien".

Volgens de jury heeft BOG in een korte tijd een zeer interessant idioom ontwikkeld. ‘Het bijzondere is dat dit theater nadrukkelijk geen persoonlijk onderwerp heeft. Het gaat over ons allemaal. De voorstelling MEN is een reflectie op onze meningen-cultuur. Met alleen het woord als wapen maakt BOG swingend muziektheater. Het is pas de tweede voorstelling maar het is voor de tweede keer volledig raak, vernieuwend en prachtig uitgevoerd.’

Overige genomineerden 2015

Nobody Home. Foto: Casper Koster.

De jury heeft de volgende voorstellingen genomineerd:

Ludwig. Foto: Tim Stet.

Overzicht van alle winnaars BNG Nieuwe Theatermakers Prijs

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners