Cox Habbema

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cox Habbema (1986).jpg

Cox Habbema, 1986. Foto Roland Gerrits / Anefo.

Cornelia (Cox) Habbema (Amsterdam, 21 maart 1944 - Amsterdam, 18 april 2016) was een Nederlands actrice, regisseur en voormalig directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam. Cox Habbema was een zus van de televisie- en theaterregisseur Eddy Habbema.

Biografie

Na aanvankelijk rechten te hebben gestudeerd, studeerde Habbema acteren en regie aan de Toneelschool, Amsterdam. Ze debuteerde in 1967 bij Toneelgroep Centrum, en hospiteerde bij verschillende gezelschappen in Londen, Parijs en Italië, en bij het Deutsches Theater Berlin. Van 1969 tot het midden van de jaren tachtig leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn. Gedurende deze tijd was ze als actrice en regisseuse aan het Deutsches Theater verbonden. Daarnaast speelde Habbema gastrollen in Nederlandse en (Oost-)Duitse films en televisieseries, waaronder Polizeiruf 110, Dokter Vlimmen en de De komst van Joachim Stiller. In 1968 kreeg ze de hoofdrol in Rainer Simons DEFA-Streifen Wie heiratet man einen König? naast haar echtgenoot, de Duitse acteur Eberhard Esche. Met hem maakte ze daarnaast als regisseuse, voordrachtskunstenares en zangeres een reeks van programma's met klassieke baladen en Heine-gedichten. In 1982 was ze in een hoofdrol te zien in De stilte rond Christine M. van regisseuse Marleen Gorris.

In 1984 keerde Habbema naar Nederland terug. Vervolgens werkte ze als producer, presentator en redactrice bij het NOS-programma Nederland C. Van 1986 tot 1996 was Habbema directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam. Café Cox, dat zich bevindt in het gebouw van de Amsterdamse schouwburg, is naar Habbema genoemd. Ze speelde in 1991 en 1992 de rol van Vronie Hermans in de televisieserie Medisch Centrum West. In 2004 was ze in een gastrol te zien in de soapserie Het Glazen Huis. Na haar afscheid van de Amsterdamse schouwburg was ze voornamelijk actief in bestuurlijke functies op cultureel gebied, zoals het voorzitterschap van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. In 2002 verscheen haar autobiografie Mijn koffer in Berlijn.

Cox Habbema was officier in de orde van Oranje-Nassau.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de productie

Idem voor de grime en het kapwerk

Film

 • Het Glazen Huis - Jobien Meurs (2004)
 • Oog in Oog - Ernstige zieke vrouw (1992)
 • Medisch Centrum West - Vronie Hermans (1991-1992)
 • Braindrain - Mevrouw Rijbroek (1989)
 • De zesde klas - Moeder van Marja (1983)
 • Armoede - Ammy de Brière (1982)
 • De stilte rond Christine M. - Janine van den Bos (1982)
 • Die Drei Klumberger - Carolyn (1977)
 • Dokter Vlimmen - Paula (1977)
 • De komst van Joachim Stiller - Simone Marijnissen (1976)
 • Polizeiruf 110 - Dr. Brigitte Riedel (1973)

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners